Dementie en hydrotherapie - Workshop aquamentie

Dementie & Hydrotherapie – Workshop Aquamentie®

Dementie en hydrotherapie, Aquamentie is een workshop die beide onderwerpen aankaart.

Op vrijdag 28 juni 2019 vond de workshop Aquamentie® plaats in samenwerking met Hogeschool Windesheim.

Een bewegingsprogramma voor ouderen met dementie

Aquamentie® is een ervaringsgericht bewegingsprogramma voor ouderen die lijden aan dementie (in verschillende stadia), met als doel om de kwaliteit van leven van deze mensen te handhaven en te bevorderen.

Deelnemers van Texel tot Brabant

Vanuit het hele land kwamen deelnemers naar de workshop om kennis te vergaren rondom hydrotherapie en dementie. Zo was het team van BrabantZorg ook aanwezig. Zij hebben zojuist een pilot afgerond van 13 weken, “Bewegen met Water”, een ontwikkelingsproject voor bewoners met dementie.

Het was prachtig om te zien hoeveel geïnteresseerden naar Zwolle zijn gekomen om mee te doen aan de workshop, gegeven door Patty van ‘t Hooft.

Bekijk de foto’s van de workshop via Facebook. 

Hoe ga je om met dementerenden die angst ervaren?

Tijdens de theorie werd er ingegaan op de fases van dementie en welk effect dat heeft wanneer begeleiders en therapeuten met  dementerenden het water in gaan. Ouderen met dementie zullen het water namelijk heel anders ervaren dan een gezond persoon.

“Een onderwaterfiets kan een verademing zijn tijdens het lesgeven. De patient heeft namelijk steun aan de fiets, waardoor een therapeut zijn handen vrijheeft”.

Na de theorie gaan de deelnemers het water in. Patty van ‘t Hooft heeft meerder oefeningen klaargezet in het bad, waarbij team gaan rouleren. Deze oefeningen worden met of zonder bril uitgevoerd, om zo beter te begrijpen hoe ouderen met dementie zich voelen. In teams werden oefeningen worden uitgevoerd, zoals fietsen of een obstakel parcour.

Het onderzoek

Het programma is gebaseerd op een reeks van onderzoeken naar de gevolgen van dementie op het lichaam, de emoties en de cognitie, maar ook op de sociale aspecten zoals interactie. Dit wordt gecombineerd met bewegen in het water, waarbij bekende methodieken als de Hallwickmethode, Ai Chi en Watsu worden gebruikt. Er wordt eenmaal per weer 45 minuten bewogen in het water, individueel met een therapeut maar ook met ruimte om contact te maken met andere ouderen. Per deelnemer worden individuele doelen gesteld.

Positief effect op de cognitie

Uit verschillende systematische reviews blijkt het positieve effect van bewegen op cognitie. Daarnaast is er ook steeds meer onderzoek waaruit blijkt dat bewegen in warm water een positief effect heeft op het brein, alsook op andere fysieke en sensomotorische aspecten in het kader van gezonde veroudering hebben te maken met zelfcontrole van de ziekte en het verbeteren van fysieke en cognitieve functioneren. Bewegen kan hier een positieve bijdrage aan leveren en daarbij is het vergroten van het zelfvertrouwen en het opdoen van succeservaringen belangrijk.

Deelnemen aan een workshop?

Deze workshop is reeds afgelopen. U kunt u opgeven voor de volgende workshops:

> Bekijk alle workshops

Kosten: €50,- per deelnemer. Bent u klant van EWAC Medical? Dan wordt deze workshop u kosteloos aangeboden.

Fout: Contact formulier niet gevonden.


Productinformatie

Obstacle Course

[email-download download_id=”11448″ contact_form_id=”14846″]

Onderwaterfiets

[email-download download_id=”13504″ contact_form_id=”14846″]