Workshop IC Patients Radboud

Post CoVid-19 behandeling bij UMC St. Radboud Nijmegen

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Ontwennen van Beademing is een unieke gespecialiseerde afdeling voor diagnostiek en behandeling van moeilijke ontwenning. Soms wordt de patiënt oncomfortabel door het verminderen van de beademingsondersteuning, wat zich uit in kortademigheid, onrust of andere klachten. Dan is er sprake van een moeilijke ontwenning. Uniek in de mogelijkheden tijdens de revalidatie is het therapiebad en vooral de wijze waarop deze ingezet wordt. Een aantal keren per week kan hierin worden getraind onder begeleiding van een fysiotherapeut en een verpleegkundige. Voordeel van deze manier van oefenen is dat men minder lichaamsgewicht ervaart. Ook verdwijnt eventuele angst om te vallen. Door het warme water is ontspannen een stuk gemakkelijker, waardoor er minder pijn wordt ervaren. Daarnaast nemen spanningen af en zorgt de druk van het water ervoor dat overtollig extracellulair vocht (bijvoorbeeld bij oedeem) verdwijnt. Dankzij het therapiebad kan er al vroegtijdig gestart worden met het hersteltraject.

Hieronder treft u verwijzingen aan naar verschillende LinkedIn posts van het Radboud UMC over de innovatieve en unieke manier waarop zij hydrotherapie inzetten voor in het hersteltraject van patiënten die van de beademing af zijn gekomen.

Post #1: Radboud Expertisecentrum voor ontwennen beademing

Tijdens de crisis heeft het Radboudumc Expertisecentrum voor Ontwennen Beademing mee gedraaid als #COVID19 #IC.
Nu zijn we weer open en kunnen we onze specifieke kennis en ervaring voor patiënten (met of zonder) COVID weer toepassen. Ook ons speciaal #oefenzwembad voor #patiënten aan de #beademing die nog te zwak zijn om op het droge te oefenen is weer open. Fijn om ook nu bij te kunnen dragen aan goede zorg voor deze patiënten!

Post #2: Radboud Expertisecentrum voor ontwennen beademing

Ook op onze gespecialiseerde #IC voor #ontwennen van de #beademing hadden we de afgelopen maanden omgebouwd om #isolatie #covid19 patiënten op te kunnen vangen in de #crisis. Wat een verandering voor onze manier van zorg voor patient en familie met veel impact op alle betrokken professionals…

Onze collegae Marcel Rekers en Bart Ramakers hebben afgelopen week een reeks “portrait” foto’s van professionals en een interview over deze periode in het actuele #venticare magazine voor de acute zorg gepubliceerd.

Onze gespecialiseerde IC kon gelukkig inmiddels weer “normaal” #openen voor patiënten die #moeilijk van de #beademing te #ontwennen zijn en we hebben ook al meerdere patiënten uit andere ziekenhuizen met adviezen, analyses of behandeling kunnen helpen. De afgelopen periode gaat het met name om #covid19 patiënten. Fijn dat we ook in deze fase een bijdrage voor hun zorg kunnen leveren. Zelfs ons speciaal #zwembad voor ernstig verzwakte patienten aan de beademing kon recent weer geopend worden…

Post #3: Radboud Expertisecentrum voor ontwennen beademing

We laten zien hoe we #hydrotherapie toepassen voor onze #IC #patienten. Met name ook voor patienten van ons #Expertisecentrum is dit vaak een belangrijk en positief onderdeel van de therapie.