Pooltrack Curve

Chien (2020) Land- versus water HIIT effecten op spieroxygenatie en fysiologische parameter reacties in vrouwen in de overgang (Scientific Reports by Nature)

Geschreven door:

drs. Ing. Eric Legdeur Msc, Owner-Manager EWAC BV

Vrouwen ontwikkelen een oestrogeen-tekort na de overgang, waardoor het risico op cardiovasculaire ziekten toeneemt. Onderzoek heeft aangetoond dat oefenen op matige intensiteit het risico op cardiovasculaire ziekten, alsmede vroeg overlijden, kan voorkomen. Tegelijkertijd kan het door de hogere leeftijd lastig zijn om matige of intensieve training uit te voeren wegens het risico op blessures of pijnlijke gewrichten. Hierdoor is behoefte aan een veilige oefenomgeving met een lage impact waardoor gewrichtspijn en blessurerisico wordt gereduceerd. In het water kunnen de optimale omstandigheden worden gecreëerd, waar een behoorlijke fysieke belasting kan worden bereikt terwijl de kans op blessures of gewrichtspijn enorm kan worden verminderd.

Een recent artikel in Scientific Reports by Nature gaat over de effecten van Hight Intensity Interval Training in het water, vergeleken met oefeningen buiten het water, in termen van spieroxygenatie en de respons van andere fysiologische parameters.

Lees het artikel hier

Vind het artikel hier online